Sedm let do Nového roku

Říká se, že na Nový rok se všechno vždycky splní. Ani to, co se za celý rok nepodaří prodat. Vtipy jsou vtipy, ale v předvánočním shonu není vždy možné odolat silvestrovským akcím a držet se v rámci rozumného.

Těchto sedm tipů vám pomůže připravit se na dovolenou a ne jít do minusu.
1. Naplánujte rozpočet předem

Chcete-li se náhle ocitnout s prázdnou peněženkou uprostřed prázdnin, je lepší předem stanovit mezní částku, kterou jste ochotni strávit na Nový rok. Určete hlavní výdajové články-například "dárky", "vánoční stůl"a " oslava".

Můžete postaru rozložit peníze na obálky. Nebo využít speciální mobilní aplikace-služby finančního plánování. V nich můžete přidat výdajové články, nastavit limit a vidět dynamiku výdajů.

Ať už počítáte, ale na Nový rok vždy chcete něco nečekaného - a bez neplánovaných výdajů je nepravděpodobné, že se to stane. To není důvod k tomu, aby se v motování zakořenilo. Stačí předem určit, kolik jste ochotni vynaložit na neočekávané výdaje a sváteční náladu a snažte se nepřekračovat tuto částku. Pak vánoční hračka v podobě kosmonauta, desátý věnec nebo sáňkování bude radost pro celou rodinu a nezasáhne do rozpočtu.

2. Nenechte se zmást předvánočními slevami

90% sleva na všechno!"velmi lákavé, ale ve skutečnosti může být jen trik. Před svátky jsou cenovky často záměrně několikrát nafouknuty, aby pak vyhlásily "výprodej".
Podívejte se na správné věci v předstihu, vyfotit nebo zapsat jejich hodnotu a pak zkontrolujte-skutečný Diskont nebo jen mazaný marketingový tah.

3. Porovnejte ceny


Stejné zboží může stát různě v malých prodejnách, velkých obchodních řetězcích a na internetu. Někdy se ceny mohou lišit o jeden a půl až dvakrát.

Nepodléhejte prázdninovému humbuku a nekupujte věci, které se vám líbí najednou-je lepší nejprve porovnat všechny možnosti.

4. Nevěřte značkám

Setkat se s rokem modrého vodního tygra v tyrkysovém svetru nebo šatech nebeské barvy je zábavné, ale není nutné.

Není nutné slepě dodržovat tradice a poslouchat Boj zvonkohry určitě v něčem novém. 1. ledna-dobrý důvod opravdu začít věci novým způsobem-například, aby se stal bez stereotypů.

5. Nedávejte drobnosti

Regály obchodů se rozpadají z figurek porcelánových tygrů v novoročních čepicích, ale nespěchejte je koupit. O zboží se symbolikou nadcházejícího roku je vždy zvýšený zájem. A v důsledku toho mají předraženou cenovku.

A kdo kromě sběratelů potřebuje podobné suvenýry. Zaprášili se ve skříních, pokud je samozřejmě nevyhodili hned nebo je někomu nepředali.

Nákup suvenýrového tygra může být jen stěží výjimkou. Pokud chcete v novém roce ušetřit a zbohatnout, je lepší zvolit jiné způsoby — například otevřít vklad nebo kartu s úrokem na zůstatek na účtu nebo individuální investiční účet.

6. Přeměňte balení dárků na zábavu

Proč utrácet za drahé dárkové krabičky a balicí služby, pokud to můžete udělat sami? Nápady na design a workshopy na obalech najdete ve videích na internetu.

Chcete-li, aby se úsilí neztratilo, během prázdnin uspořádejte soutěž o nejoriginálnější obal. Opět budou vaši blízcí a přátelé schopni ocenit vaše úsilí, kreativitu a smysl pro humor.

7. Oslavte doma

Slavit doma v kruhu blízkých je nejen bezpečnější v podmínkách pandemie, ale také úspornější. Stůl může být pokryt společně rozdělením nákladů. Nebo si každý sám připraví speciální pochoutku pro společný stůl.
Můžete ušetřit i na dárcích. Není nutné kupovat tucet levných suvenýrů pro každého. Bylo by lepší, kdyby každý prezentoval jeden, ale důstojný dárek. A kdo ho dostane-určete v loterii.

Můžete si například zahrát tajného Santu. Je to stejná loterie, ale účastníci předem hrají, kdo a komu daruje.

Distribuovat, kdo je Santa, můžete pomocí speciálních webových stránek. Buď hrát offline: každý píše na letáku své jméno a vloží ho do tašky nebo čepice. Pak se všichni střídají tahání těchto papírů-komu se jméno dostane, ten připravuje dárek. Výsledky loterie je třeba udržet v tajnosti.

Můžete předem nastavit přibližnou cenu dárků a nechat své přání-co bych chtěl dostat od tajného Santa. Je to skvělý způsob, jak optimalizovat náklady a bavit se.

Pokud budete postupovat podle těchto tipů, naučit se plánovat rozpočet a sledovat výdaje, vaše finanční rozhodnutí se stanou promyšlenějšími a úspěšnějšími po celý rok.