S jakou kartou je lepší jít do zahraničí

Abyste se neztratili, vezměte mapu města. Aby nedošlo k přeplacení provize-vhodná bankovní karta. Poradíme si, jak vybrat vhodnou a výhodnou kartu pro cesty do zahraničí. A zda se vyplatí spoléhat jen na plasty.

S jakou kartou je lepší jít do zahraničí

Abyste se nedostali do nepříjemné situace, je lepší ještě před nástupem do letadla přemýšlet o tom, jak budete platit v autobusech, hotelu a obchodech. Někdy pochopení, jakou měnu má tento stát, nestačí. Stojí za to vědět, jaké platební systémy fungují v této zemi, zda karty přijímají v kavárnách a na čerpacích stanicích, zda existuje mnoho bankomatů.

  •  Předem zjistit, jak se věci s platební infrastrukturou a podvody ve vybrané zemi. Podívejte se na internetu ruskojazyčné komunity: místní obyvatelé a turisté ochotně sdílejí rady a zkušenosti. Ve většině populárních turistických destinací-v zemích Evropy, Turecka, Thajska a dalších-může turista snadno zaplatit kartou nebo vybrat peníze z nejbližšího bankomatu. Ale v mnoha exotických zemích platit kartou nebo dokonce najít bankomat je velký problém. Někdy místní banky nefungují s žádným z největších mezinárodních platebních systémů. Pak může být jednodušší předem změnit měnu a jen v případě, že zjistíte, kde najdete výměníky s nejvýhodnějším kurzem.
  •  Zjistěte, zda je mnoho bankomatů tam, kam jedete, a jak bezpečné je používat. Můžete použít Google Mars nebo speciální aplikace a zjistit, zda existují bankomaty v blízkosti vašeho bydliště. Je lepší použít bankomat na pobočce banky nebo v chráněném území hotelu, nákupního centra. Je tak menší riziko, že údaje o vaší kartě ukradnou podvodníci, protože instalace nelegálního zařízení na bankomatu na takovém místě je mnohem obtížnější.
  •  Upřesněte Komisi. Zeptejte se, jaké poplatky vaše banka vybírá za výběr hotovosti z bankomatů v zahraničí a za platbu za nákupy. To lze provést telefonicky na horké lince banky. Některé banky nabízejí otevřít karty, ze kterých můžete platit za nákupy za výhodnou sazbu nebo vybírat hotovost v zahraničí bez provize. Ale je lepší předem zjistit, zda existují omezení počtu nebo množství operací. Mezinárodní banky mohou mít v určitých zemích širokou síť vlastních bankomatů a zvýhodněné podmínky platí právě pro ně.
  •  Přineste pár karet. Lepší než různé banky a jen v případě různých mezinárodních platebních systémů. Bohužel, a platební systémy mají dočasné poruchy, a pobyt v zahraničí bez přístupu k účtu i na několik hodin může být velmi nepříjemné. Předem zjistěte, které platební systémy jsou nejoblíbenější ve vybrané zemi.
  •  Varujte banku před cestou. Při výběru a registraci karty informujte banku, kdy a kam jedete. Nezapomeňte pojmenovat všechny tranzitní body, pokud budou. V opačném případě může banka považovat vaše zahraniční platby za podezřelé a zablokuje kartu. Ujistěte se, že banka má vaše telefonní číslo, na které můžete být během cesty kontaktováni.
  •  Stáhněte si užitečné aplikace do smartphonu. Například konvertory měny a interaktivní mapy s bankomaty a kancelářemi Bank.

Jaká by měla být karta pro cesty do zahraničí?

  1.  Spolehlivá banka. Bylo by nepříjemné vědět v zahraničí, že vaše banka praskla. Ano, peníze na bankovních účtech jsou pojištěny, ale výplata náhrad začíná 14 dní po stažení licence. Pokud se právě v těchto dvou týdnech ocitnete na dovolené nebo služební cestě, zůstanete bez finančních prostředků. Výběr nejstabilnějších Bank vám pomůže ratingy.
  2.  Optimální mezinárodní platební systém. V různých státech jsou různé platební systémy oblíbené: většina bankomatů a platebních terminálů je nastavena na ně. Karty Visa a Mastercard přijímají téměř všude, ale existují výjimky. Je lepší to objasnit před cestou do banky. V každém případě stojí za to vzít s sebou pár karet různých mezinárodních systémů.
  3.  Jméno. Na kartě musí být uvedeno vaše jméno a příjmení. A je žádoucí, aby se shodovaly s tím, co je napsáno ve vašem pasu. Při výpočtu kartou v zahraničí mohou hotely, půjčovny a obchody při velkém nákupu vyžadovat cestovní pas. Někteří pečliví zaměstnanci kontrolují každé písmeno.
  4.  S čipem. V Evropě a nejen u většiny platebních terminálů jsou nastaveny pouze čipové karty. Nyní ruské banky nedělají jiné. Pokud máte najednou platnou kartu pouze s magnetickým proužkem, je lepší objednat další-s čipem. Pravda v USA je opačná situace: existují platební zařízení, která pracují pouze s magnetickými proužky, nikoliv s čipy. Stojí za to se předem zeptat své banky, zda umožňuje provádět transakce v magnetickém proužku. Ne všechny banky to umožňují a některé dokonce okamžitě zablokují kartu při pokusu o použití magnetického proužku spíše než čipu.
  5.  Umožňuje platit on-line. Zkontrolujte, zda vám karta umožňuje platit na internetu. Za normálních okolností by měla mít na zadní straně CVV - nebo CVC-kód. Pro cestování do zahraničí je to velmi pohodlná volba. Můžete si rezervovat hotel on-line, rezervovat a koupit vstupenky na místní vlak, divadla a muzea, aby se zabránilo stát ve frontách. V mnoha zemích jsou služby, jako je taxi, často pohodlnější platit prostřednictvím mobilních aplikací, ke kterým je třeba připojit bankovní kartu.

Která karta je nejlepší pro cestování: kreditní nebo debetní?


Každá možnost má výhody a nevýhody. Pokud je to možné, je lepší mít karty obou druhů a používat je pro různé účely. Například hotovost je obvykle výhodnější vybírat z debetní karty a zablokovat peníze jako zajištění při pronájmu stroje na úvěr. V případě zablokování se částka neodepisuje, úroky bance neplatíte a vaše peníze na debetní kartě zůstávají zdarma.

Kreditní karta

Plus:
  •  Pokud Hotel, Půjčovna aut nebo jiná organizace blokuje peníze na účtu jako zajištění, pak karta zmrazí částku v rámci úvěrového limitu, a ne vaše osobní úspory. Peníze se přitom neodepisují a úroky neplatíte.
  •  Bonusy věrnostního programu jsou obvykle vyšší při platbě kreditní kartou.
  •  Můžete udělat velký neplánovaný nákup prostřednictvím úvěrového limitu-například koupit kožich, elektroniku nebo lístek do opery.
  •  Pokud podvodníci přístup k kartě, nebudete riskovat své vlastní peníze. Jedná se o úvěrové prostředky a v zájmu banky co nejdříve vyjasnit situaci a vrátit ukradené peníze.

Minus:
  •  Nejčastěji kreditní karty jsou otevřeny pouze v rublech.- Existuje pokušení překročit plánovaný rozpočet na cestu.
  •  Údržba karty může stát určitou roční částku.
  •  Nejčastěji existuje další poplatek za výběr hotovosti z kreditní karty.

Debetní karta

Plus:
  •  Můžete použít svou platovou kartu a pak nemusíte platit za její službu.
  •  Rozhodně nebudete muset platit úroky, které kape na dluh z kreditní karty.
  •  Nejčastěji banky otevírají debetní karty v různých měnách nebo umožňují vázat více měnových účtů na již platnou debetní kartu.

Minus:
  •  Pokud se podvodníkům podaří využít vaši debetní kartu, přijdete o vlastní peníze.
  •  U debetních karet se obvykle účtuje méně bodů, mil nebo rublů na věrnostních programech.
  •  Pokud byly peníze zablokovány jako zajištění, pak jejich odblokování budete muset počkat až 30 dní.

V jaké měně by měla být karta?

Máte-li před sebou otázku, která karta je lepší platit v Evropě, rozhodnout ve prospěch eurové karty. Pokud jste se shromáždili v USA, je lepší otevřít kartu v dolarech. Stejně tak, pokud často musíte navštívit Japonsko nebo Čínu, má smysl mít kartu v jenech nebo jüanech. Pak nebudete platit žádné další provize při konverzi měny. Existují však nuance a výjimky.

Mapa banky vaší země

Plus:
  •  Nejjednodušší možnost pro ty, kteří mají příjem v národní měně.
  •  vaše měna při platbě je automaticky převedena na místní měnu.
  •  Není třeba nic dodatečně vydat - stačí použít kartu, kterou platíte ve své zemi. Samozřejmě, pokud je mapa tohoto systému přijata v zemi, kam se chystáte.

Minus:
  •  Při nákupu může dojít k několika převodům a za ně jsou účtovány provize. V důsledku toho musíte zaplatit za každý nákup od 1 do 7-8%.

Měnová karta

Plus:
  •  Můžete vydat kartu v požadované měně: karta v eurech-pro země eurozóny, Dolar-pro USA, v jüanech-pro Čínu a tak dále.
  •  Neexistují žádné další konverze z měny vaší země na požadovanou měnu: koupit boty s dolarovou kartou za 20 dolarů-z karty budou odstraněny přesně 20 dolarů.
  •  Doplnění karty z účtu banky vaší země je možné prostřednictvím online banky na domácím směnném kurzu banky nebo převod měny z účtu u makléřské společnosti po výměně měny na burze.

Minus:
  •  Ne všechny banky vydávají měnové karty.
  •  Údržba karty může stát určitou roční částku. To může být zdarma, ale za určitých podmínek: například na kartě musí být uložen nespotřebovaný zůstatek, nebo by měly být prováděny operace za určitou částku za měsíc.

Multi-měnová karta

Plus:
  •  K této kartě můžete připojit různé měnové účty (nejprve je samozřejmě musíte otevřít). Banky obvykle nabízejí účty ve třech hlavních měnách-dolarech, eurech a národní měně. Někdy se můžete setkat s dalšími možnostmi-v anglických librách nebo například švýcarských francích. Připojit k kartě vhodný účet je třeba ručně. Například před cestou do eurozóny — eurem, před cestou do Ameriky — dolarem.
  •  Žádné další konverze na měnu.
  •  Prostřednictvím on-line banky můžete převádět peníze z účtu na účet, což snižuje výnosný kurz.
  •  V případě, že údaje o kartě nebo samotné karty jsou zachyceny podvodníky, riskujete pouze ty peníze, které máte na aktivním účtu připojeném k kartě.

Minus:
  •  Banky, které vydávají multi-měny karty, docela málo.
  •  Údržba bude stát stejnou roční částku. Ale může to být také zdarma za určitých podmínek, nebo pokud měnové účty jsou vázány na již otevřenou kartu banky vaší země.
  •  V případě, že peníze, například na dolarovém účtu nestačí, je možné, že částka se spojí s hlavní, bankovní účet vaší podivné-pak se nelze vyhnout konverzi. Zda se účet bude měnit automaticky, je lepší předem upřesnit v bance.

Jak probíhá platba kartou v zahraničí?

Platební systémy mají základní měnu, ve které provádějí výpočty s bankami. Tuto základní měnu si každá banka vybere sama. Nejčastěji jsou to dolary nebo eura.

Příklad. Koupíte si kartu vaší země Visa magnet v Tokiu. Cena zboží je uvedena v japonském jenu. Vybíráte platbu v jenech.
  1.  Platební systém (Visa) porovnává měnu nákupu (jen) a základní měnu (dolary). Neshodují se — to znamená, že jen je převeden na dolar. jen - > Dolar (podle kurzu platebního systému). Za výměnu budete mít provizi až 3% z kupní částky
  2.  Platební systém (Visa) pak odešle vaší bance informace o výši nákupu v dolarech. Banka musí tuto částku odepsat z vašeho účtu. Účet máte v měně vaší země-to znamená, že bude další konverze. USD - > měna vaší země (podle domácího kurzu banky). Za přeshraniční provoz může vaše banka vzít provizi až 1,5%
  3.  Částka je blokována na účtu. Konečný výpočet může trvat až tři pracovní dny. To znamená, že při nákupu na vaší kartě je blokována jedna částka a může být odepsána další-kvůli rozdílu kurzů v těchto dnech. Někdy platební terminály nabízejí možnost volby: platit v místní měně, dolarech nebo eurech nebo v měně karty. Vždy zvolte místní měnu - takže se vyhnete zbytečným převodům a provizí.

Co je třeba zvážit při placení kartou v zahraničí?

  •  Komise
Předem si ve své bance ujasněte, jaké poplatky budete platit při placení nákupů kartou banky své země v zahraničí. Pokud často cestujete nebo plánujete hodně utrácet, může být výhodnější otevřít měnovou kartu.

Není vhodné zjistit, kolik banka bere za výběr hotovosti z bankomatů v jiných zemích.

  •  Měna platby
Někdy platební terminál v zahraničí nabízí možnost volby-v jaké měně platit. Vždy je lepší zvolit místní měnu. Okamžitá konverze na měnu vaší země jen na první pohled vypadá jako dobrý nápad. Ve skutečnosti to znamená jen zbytečné provize.

  •  Termíny
Peníze z karty nejsou okamžitě odepsány. Nejprve jsou zablokovány na mapě — a teprve za den nebo dva (někdy i za týden) jsou odepsány. Odepsané peníze, nebo dokud jen blokovány, můžete pochopit výpis z účtu-například prostřednictvím Osobního účtu na internetových stránkách banky.

To je zvláště důležité, pokud směnné kurzy silně kolísají a platíte rublovou kartou. Během několika dnů se částka v měně vaší země může výrazně změnit.

Pokud máte multi-měnovou kartu, nespěchejte hned po návratu k němu připojit bankovní účet vaší země. Počkejte, až se všechny blokované částky uvolní, jinak budete muset zaplatit poplatky za konverzi. Stav platby lze zkontrolovat prostřednictvím Osobního účtu v online bance.

Vyplatí se vybírat hotovost z karty v zahraničí?

To by vás nejspíš stálo hodně peněz. Budete mít provizi místní banky, která vlastní bankomat, a banka vaší země-za hotovost v bankomatu někoho jiného. Pokud je karta banky vaší země, bude existovat další poplatek za konverzi měny. V součtu se tyto provize budou pohybovat od 1,5 do 10% z částky vydaných peněz.
Bankomaty v zahraničí účtují provizi 1,5-3%, ale ne méně než nějaká pevná částka-obvykle 3-5 dolarů za každou operaci. Může být stanoveno omezení výběru — například 100 dolarů. Některé bankomaty si připíší provizi i za zobrazení zůstatku na účtu.

A přesto stojí za to zásobit nějakou částkou zahraniční hotovosti ještě doma. Budou se vám hodit v případě nouze: malé obchody, kavárny a taxíky mohou přijímat pouze hotovost nebo se může stát něco s kartou. Doma lze vše v klidu vyhodnotit a zvolit způsob výměny s minimálními ztrátami.

Pokud musíte stále vybírat bankovky v zahraničí, nebuďte malicherní. Inkasovat malé částky, asi 20-50 eur nebo dolarů, je obludně nevýhodné-provize bude až 25%. Pokud vám to bankomat dovolí, vybírejte okamžitě celou částku, kterou budete potřebovat během cesty.

Nezapomeňte na bezpečnostní pravidla, když používáte bankomat v zahraničí.