Makléř: jak si ho vybrat a jak s ním pracovat

Kdo je makléř a co dělá?

Pokud se rozhodnete obchodovat na burze, máte dvě cesty. První je svěřit se manažerovi. Tato metoda je vhodná pro ty, kteří nemají čas nebo chuť investovat sami. Druhou možností je udělat vše pro sebe: vytvořit strategii investování peněz a převzít odpovědnost za transakce.

Nicméně, jen přijít na burzu a obchodovat sami nebude fungovat. Budete potřebovat zprostředkovatele mezi investorem a emitentem, tedy mezi vámi a společností, jejíž cenné papíry plánujete koupit. Makléř je společnost, která má licenci k provozování akciového trhu a která má právo obchodovat s cennými papíry pro investora.

Jak komunikovat s makléřem?

  1.  Uzavřete smlouvu s makléřem. Přečtěte si podmínky smlouvy o zprostředkování služeb. Makléři zpravidla zveřejňují na svých stránkách vzorovou smlouvu s sazbami. Pokud vám ceny a další podmínky vyhovují, můžete smlouvu podepsat v kanceláři makléře nebo poslat notářsky ověřené dokumenty poštou. Velké banky s makléřskou licencí často nabízejí smlouvu na dálku - prostřednictvím webové stránky nebo mobilní aplikace.
  2.  Otevřete účet u makléře a vložte na něj peníze. Poté bude makléř moci koupit cenné papíry pro vás. Pokud plánujete investovat na akciovém trhu více než tři roky, je výhodnější založit individuální investiční účet (IIS), který vám umožní ušetřit na daních.
  3.  Založte si účet pro cenné papíry. Cenné papíry, které si koupíte, musí být někde započítány. Chcete-li to provést, musíte otevřít účet v depozitáři (účet pro účetnictví cenných papírů). Depozitář může být samostatná společnost, která nemá nic společného s vaším makléřem. Ale často, kromě makléřské licence, má makléř depozitář a kombinuje dvě tyto funkce.
  4.  Nyní jste připraveni obchodovat na burze-můžete dát pokyn makléři k nákupu a prodeji cenných papírů. To lze provést telefonicky, online-pomocí speciálního programu - obchodního terminálu nebo prostřednictvím mobilní aplikace makléře.
  5.  Makléř podle vašeho příkazu provádí operace na akciovém trhu. Kromě peněz na nákup cenných papírů je provize účtována z makléřského účtu-poplatek za to, že makléř vám pomůže provádět tyto operace.
  6.  S pomocí makléře můžete vybrat peníze na svůj bankovní účet. Za to si mohou vzít i provizi. Makléř bude počítat a držet daň z vašeho příjmu.

Před přijetím příkazu k operaci je makléř povinen vás upozornit na náklady na transakci-například na provize na burze a samotnému makléři.

Zprostředkovatel by vás měl také informovat o běžných cenách nabídky a poptávky na vybraných finančních nástrojích. Některé papíry mohou být nelikvidní — to znamená, že bude obtížné najít kupce.

Makléř si sám vybere způsob, jak vám poskytnout údaje o dodatečných nákladech. Může to být jen odkaz na stránku jeho webu. Ujistěte se předem, že informace jsou srozumitelné a budete schopni rychle pochopit.

Pokud makléř neinformuje o všech nuancích a vy kvůli tomu utrpíte ztráty, budete mít právo požadovat náhradu ztráty, včetně soudu.

Jsou situace, kdy je důležité velmi rychle obchodovat. Pak můžete odmítnout přijímat upozornění na dodatečné náklady, takže makléř okamžitě provede vaše pochůzky. V takovém případě ale nebude možné podat zprostředkovateli reklamaci kvůli ztrátám, které by souvisely s nedostatkem informací.

Jak si vybrat makléře?

Je důležité si uvědomit, že peníze na vašem makléřském účtu nespadají do systému pojištění vkladů na rozdíl od bankovních vkladů. Proto je vaším úkolem najít co nejspolehlivějšího makléře.

Co studovat a co zkontrolovat výběrem makléře:

  • Licence
Nejprve zkontrolujte v příručce, zda má makléř licenci profesionálního účastníka trhu s cennými papíry. Pokud ne, jsou to ilegálové.

Ujistěte se, že název společnosti v registru je přesně stejný jako ten, který makléř uvádí ve smlouvě. Může se stát, že vám makléř navrhne podepsat smlouvu s" partnerskou " zahraniční společností, která má téměř stejný název. Souhlasit s takovou nabídkou je velmi riskantní. Pokud uzavřete smlouvu se zahraničním makléřem a porušuje Vaše práva, budete muset hájit své zájmy v zemi, kde je registrován.

  • Finanční ukazatele
Podívejte se na seznam největších makléřů. Velké objemy obchodů vám nezaručují úplný klid, ale to znamená, že společnost má mnoho zákazníků a důvěřují jí značnému kapitálu.

  • Reputaci
Prohlédněte si webové stránky makléře, přečtěte si recenze zákazníků na internetu. Všimněte si Historie společnosti — zda její jméno nebylo spojeno s finančními skandály. Podívejte se na finanční zprávy-najednou uslyšíte něco zajímavého o vašem potenciálním makléři.

  • Rizika
Než podepíšete smlouvu s makléřem, přečtěte si oznámení o rizicích. Tento dokument podrobně popisuje, proč byste mohli ztratit peníze obchodováním na trhu s cennými papíry.

  • Podmínky
Pečlivě prostudujte podmínky makléřské služby. Věnujte pozornost detailům: provize, termíny převodu peněz, úroky z půjček - pokud plánujete koupit papíry na účet makléře. Zjistěte, zda makléř může použít vaše peníze a cenné papíry k vašim účelům. Zjistěte, na kolik se zvýší provize, pokud mu to zakážete.

Na co si ještě dát pozor při výběru makléře?

  • Programové vybavení
Pokud plánujete obchodovat přes internet, zjistěte od makléře, co potřebujete. Je možné provádět transakce prostřednictvím webu, aniž byste nainstalovali další software, nebo budete muset stáhnout do počítače speciální program - obchodní terminál. Zkontrolujte požadavky na systém a zjistěte, zda existuje technická možnost instalace obchodního terminálu do počítače.

Pokud budete obchodovat prostřednictvím smartphonu nebo tabletu, zeptejte se makléře, zda je to možné. Zkontrolujte, zda je tato mobilní aplikace vhodná pro vaše gadgety a zda je placená.

  • Hlasové pochůzky
Je to obchod po telefonu. Pokud nemáte internet, můžete zavolat a pověřit makléře, aby provedl transakci. Předem zjistěte, zda tuto možnost potřebujete. Za to si mohou půjčit další poplatek, a to není u všech makléřů.

  • Školení
Pokud se rozhodnete obchodovat sami, budete se muset naučit. Někteří makléři nabízejí bezplatné školení: webináře, instruktážní videa, podrobné pokyny. Obvykle k nim získáte přístup, pokud se stanete zákazníkem a otevřete účet zprostředkování. Existují placené kurzy, doprovod zkušeného mentora, finanční poradenství-prozkoumejte všechny možnosti, které váš potenciální makléř nabízí.

Dobře, pokud má obchodní program makléře demorežim. Zaregistrujete se na webových stránkách makléře a obdržíte e-mailem odkazy na stažení programu pro obchodování a klíče (soubory digitální ochrany) pro instalaci. Nastavte program a zkuste se jako investor, aniž byste otevřeli účet. Nebudete obchodovat za skutečné peníze, ale v testovacím režimu, abyste pochopili bez zbytečného rizika, jak je obchodován na burze.

  • Komise
Všichni makléři účtují provizi za služby. Může to být poplatek za každý obchod nebo měsíční poplatek za předplatné. Mnoho makléřů má minimální výši odměny za den nebo za měsíc . Výměna také bere své procento pro provádění transakcí-specifikujte, zda je součástí provize uvedené makléřem, nebo budete muset zaplatit více.

Na začátku kariéry investora, dokud neznáte objem a počet transakcí, je obtížné určit všechny potřeby a zvolit optimální sazbu. Nehledejte makléře s nejnižšími poplatky, je lepší se zaměřit na spolehlivého zprostředkovatele a tarif může být změněn, pokud to není vhodné.

Smlouva s makléřem také není celoživotní smlouva, můžete vždy změnit makléře, pokud Vám nevyhovuje.

Co když makléř ztratil licenci?

Po zrušení licence může následovat bankrot makléře. A v tomto případě existuje riziko, že se vám nepodaří plně vrátit své peníze a cenné papíry.

Jak postupovat, aby se zvýšila šance na zachování aktiv, přečtěte si v textu " můj makléř zrušil licenci. Co dělat?».

Jak snížit riziko při práci s makléřem?

Chraňte peníze

Obecně platí, že makléř může využít vaše peníze ve svůj prospěch. Pokud je makléř bankou, má právo tak učinit ze zákona. Pokud makléř není banka, pak nejčastěji zahrnuje ve smlouvě položku, která mu umožňuje převést peníze na svůj účet.

Pokud se věci u makléře daří dobře, není na tom nic nebezpečného. Na krátkou dobu půjčuje peníze ostatním klientům, za to dostává úroky — a díky tomu vám může snížit poplatek za své služby.

Pokud však makléř zkrachuje, můžete přijít o část peněz - zákon o trhu s cennými papíry nezaručuje vrácení peněz, které jsou staženy z klientského účtu na účet makléře.

Proto hlavním doporučením-nedržte dlouho peníze na makléřském účtu.

Vložte je do cenných papírů nebo je vložte na svůj bankovní účet. Za prvé, na bankovním účtu mohou být účtovány úroky. A za druhé, peníze na účtech a vklady fyzických osob a jednotlivých podnikatelů jsou pojištěny státem. V případě problémů u banky máte automaticky nárok na úhradu pojistného plnění.

Dalším spolehlivým způsobem, jak chránit peníze, je otevřít samostatný (nazývaný také segregovaný) účet. A zároveň ve smlouvě předepsat, že zakazujete makléři používat své peníze. Pokud makléř zruší licenci, můžete si vybrat všechny peníze z vašeho osobního účtu bez nejmenšího zpoždění.

Poplatky za vedení samostatného účtu jsou ale mnohem vyšší než za vedení společného účtu. Mohou být tak velké, že vaše výnosy z rizikových operací na akciovém trhu mohou být nižší než úroky z prakticky bezrizikových bankovních vkladů.

Chraňte cenné papíry

Makléř může používat vaše cenné papíry, pokud mu to dovolíte. Tento bod je často předepsán ve Smlouvě o zprostředkování služeb. V tomto případě je makléř povinen vrátit cenné papíry na váš první požadavek. A pokud je chcete prodat, musí okamžitě splnit tento pokyn a připsat peníze z prodeje na váš účet.

Ale i za takových podmínek riskujete. Pokud makléř půjčil vaše cenné papíry a zbankrotoval, je vysoká pravděpodobnost, že je nebude moci vrátit.

Je také třeba vzít v úvahu, že akcie mohou vyplácet dividendy a dluhopisy mají kupónový výnos. A když emitentské společnosti sestavují seznam příjemců těchto plateb, je důležité, kdo se v tomto okamžiku stane držitelem papírů. Pokud v této době budou papíry u makléře, nebudete na seznamu vy, ale makléř. Obecně platí, že podle smlouvy je makléř povinen převést dividendu nebo kupónový Příjem na vás. Ale je tu riziko, že to neudělá.

Pokud nejste připraveni na tato rizika, nemůžete dát makléři právo používat vaše papíry. Ale pravděpodobně to zvýší náklady na zprostředkování.

A dokonce i když neposkytnete makléři povolení k použití vašich cenných papírů, bude mít stále přístup k papírům, které leží na vašem obchodním účtu.

Na obchodní účet depo připíše papíry, když je koupíte na burze, a odepsat, když je prodáváte. Tyto transakce provádíte prostřednictvím makléře. Proto má makléř vždy právo zaslat do depozitáře příkazy k připsání a odepsání cenných papírů, které jsou uvedeny na vašem obchodním účtu.

Cenné papíry, které ještě neplánujete prodat, můžete uložit na běžný účet depa, který není určen k obchodování na burze. V tomto případě máte právo neposkytnout makléři povolení nakládat s cennými papíry na tomto účtu.

Pokud chcete prodávat na burze papíru z běžného účtu depo, budete zpravidla muset dát dva příkazy: převést papíry z běžného účtu na obchod a prodat. A pokud se rozhodnete koupit papíry a držet je po určitou dobu, můžete současně dát dvě pochůzky-koupit a převést tyto papíry na běžný účet depa. Pokud neplánujete aktivně obchodovat na akciovém trhu, ale chcete investovat do akcií a držet je alespoň pár nebo tři roky, můžete použít další možnost. Můžete otevřít osobní účet v registru akcionářů, který vede společnost-registrátor. A převést své cenné papíry na tento účet. Bez vašeho svolení nemá makléř přístup k vašemu osobnímu účtu.

Ale s největší pravděpodobností budete muset navíc zaplatit depozitáři za převod papírů na osobní účet, stejně jako recepční-pro otevření a údržbu takového účtu. Upřesněte náklady na tyto služby předem a rozhodněte se, zda jsou tyto výdaje připraveny. U registrátora může být také odebrána licence. A registrátoři se také nezapojují do systému veřejného pojištění vkladů.

Sledujte stav účtů


Investice nelze nechat bez dozoru. Sledujte finanční zprávy, pravidelně žádejte o výpisy o stavu vašich makléřských účtů a účtů depa.